מעצבים מטבח, לא מעצבים חווית קנייה
חברים בחנויות מטבחים, המאמר הזה מיועד לכם.
החלטנו לשפץ את המטבח. ויצאנו למסע בין חברות המטבחים במטרה למצוא את המטבח שמתאים לנו.
לצורך כך הצטיידנו בתוכניות הבנייה והרבה סבלנות.
בתוך כל העניין הזה של רכישת בית, המטבח הוא אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר, וכן, גם היקרים ביותר וככזה הוא דורש המון מחשבה.
השתדלתי בתהליך הקנייה להוריד את המשקפיים של היועץ לחנויות להגדלת מכירות ולהיות פשוט לקוח.
אבל זה גדול ממני – בכל פעם שחזרתי מפגישה, ניתחתי את שהתרחש בתהליך המכירה.
לצערי, חווית הקנייה, ברוב החנויות הייתה לא ידידותית ללקוח.
וכשהחוויה לא ידידותית, הסיכויים שהוא יחזור לפגישה שנייה וייקנה פוחתים – כמו שאמר לי אחד ממנהלי החנויות שביקרתי בהן, תוך כדי שיחת המכירה, "אנחנו מודעים לסטטיסטיקה שמי שיוצא מהחנות, הסיכוי שיחזור קטן משמעותית…"
שאלתי את עצמי למה הסטטיסטיקה היא כזאת?
ובמאמר הזה אנסה לענות על כך.
לאן הולך הפוקוס של חנויות המטבחים?
נתחיל מהבסיס – לעניות דעתי, חברות המטבחים לא עשו את התהליך של העברת הפוקוס מהמוצר שלהן ללקוח שלהן. כתוצאה מכך הן מתאימות את המוצר שיש להם לשטח המטבח שיש ללקוח מבלי להבין מה הם צרכי הלקוח. כך לדוגמא, הן מספרות על טיב החומר ולא על התועלות שיוצאות ללקוח מהחומר.
וכשהפוקוס הולך למקום הלא נכון, חנויות המטבחים מפספסות את העיקר, כמעט בכל שלב בתהליך המכירה, כפי שאדגים כאן.
מתחילים את המסע - תיאום פגישה
לרוב החברות, לא ניתן להגיע ללא תיאום פגישה. תהליך קביעת הפגישה, מאופיין ברובו במציאת התאריך הפנוי למעצבים בחנות.
כתוצאה מכך. שיחת הטלפון הזאת נעדרת כל ניסיון ליצירת קשר אישי או הזדמנות לאסוף מספר פרטים מקדימים על הלקוח וחמור מכך, לרוב לא מוסבר תהליך הרכישה.
מכיוון שהשיחה נשארת יבשה, לא נוצרת אצל הלקוח תחושה של ציפייה לפגישה וזה כבר פספוס רציני.
איך אפשר לשנות את זה?
1. לנצל את שיחת התיאום לקבלת פרטי רקע על הלקוח שיאפשרו למעצב המטבח להתכונן לפגישה הראשונה, ייתר את השאלות הטכניות, ויותיר זמן ליצירת קירבה בין המעצבת ללקוחות.
2. לתאם מראש 2 פגישות בטווח של שבועיים אחת מהשנייה. הפגישה הראשונה נועדה להיכרות ושרטוט ראשוני של המטבח.
הפגישה השנייה נועדה לירידה לפרטים לפני סגירה (צבע, סידור מטבח פנימי וכיוצ"ב). לפגישה השנייה הלקוח צריך להגיע מבושל ואחרי שראה חברות והשווה בין ההצעות. בכדי להגיע למצב זה, על חברת המטבחים לאסוף גם את כתובת המייל של הלקוח, בכדי שבין הפגישות נוכל לצייד את הלקוח בכלים באמצעות דיוורים ("מועדון מתעניינים"), בכדי להגיע לפגישה השנייה מוכן יותר לסגירה.
פיצול הפגישות ייעל את זמן העבודה של המעצבים ויאפשר לפגישות להיערך בקצב אחר – דבר שישפר את חווית הקנייה של הלקוח ואת תחושת המקצועיות של החברה.
רגעים מכריעים כבר בפגישה הראשונה
שיחת המכירה בחברות המטבחים אורכת בין שעה לשעתיים, ואינה כוללת שיקוף ושיתוף של התהליך לפגישה עצמה ולהמשך מסע הקנייה. יתרה מכך, ברוב חברות המטבחים יציעו ללקוח שתייה וישר יעברו לתכל'ס – השרטוט.
מכיוון שהשרטוט הטכני לוקח זמן, במיוחד עם יורדים בו לפרטים הקטנים, וזמן השיחה מוגבל לכאורה, החנויות בוחרות לוותר על הפעולות שיגדילו את הסיכוי שלהן לסגור עסקה.
כתוצאה מכך מתפספסים שלושה היבטים קריטיים :
היכרות עם הלקוח על צרכיו השונים ועל חשיבות כל צורך בעיניו – אי הבנת צרכי הלקוח, רצונותיו, מגבלותיו, אופי התנהגותו ייקשה על שרטוט מתאים ועמידה בדרישותיו מחד וימנע כל יכולת להסביר את השרטוט והתאמתו ללקוח ולא לתנאי השטח – כלומר, הפוקוס לא יהיה הלקוח אלא המוצר. הדבר יגרור בהכרח לבזבוז זמן ולתחושת חוסר מקצועיות ועם הרגש הזה הלקוח יעזוב את החנות.
הבנת מיקומו בציר הרכישה של המטבח – בכל החלטת קנייה יש מד חום שקובע את רמת המוכנות של הקונה לקנות. הימנעות מהבנת הסטטוס של הלקוח מוביל להשקעת משאבים לא מידתית ולתחושת כישלון של המעצבים. לעומת זאת, הבנת המיקום ותיאום הציפיות בהקשר למיקום הקונה על ציר הקנייה, יקליל את השיח ויאפשר לשני הצדדים ליהנות יותר מהשיח ובכך ליצור חווית קניה מיטבית.
רמת ההבנה של התחום – מעניין לעניין, באותו העניין. אין דין לקוח שמגיע לחנות המטבחים הראשונה שלו לשרטוט ראשון כדין אותו הלקוח כשזאת החנות הרביעית שהוא פוקד.
דרך הפנייה אליו צריכה להיות שונה, בניית השרטוט צריכה להיות שונה וגם הצגת התועלות של הלקוח מהשרטוט אל מול השרטוטים האחרים.
מתוך ידיעה שרוב העסקאות בחנויות המטבחים לא נסגרות בפגישה הראשונה, הרי שהתעלמות מכל אחד מההיבטים הללו, תוביל בהכרח לתחושה לא נעימה אצל הלקוח ולפגיעה בחוויות הלקוח.
איך אפשר לשנות את זה?
בהתחשב בכך שרוב המעצבים אינם אנשי מכירות, על חברות המטבחים לייצר צ'ק ליסט למעצבים בכדי שהם יקבלו את כל המידע הדרוש לצורך קידום העסקאות ובנייתם עם בסיס יציב יותר. יתרה מכך, על החברות לבחון את ביצועי המעצבים בשיחת המכירה באמצעות מדדים ברורים וכן על ידי לקוח סמוי. יחד עם זאת, ומכיוון שהפוקוס של חברות המטבחים חייב לעבור ללקוח, אני ממליץ מספר שעות לאחר סיום הפגישה הראשונה לשלוח ללקוח סקר של 3-4 שאלות על מנת לוודא שחווית הלקוח הייתה מיטבית.
בחווית לקוח, סוף הוא תמיד התחלה?
רוב חברות המטבחים בוחרות כל אחת מסיבותיה, לסיים את תהליך המכירה ללא קבלת הצעת מחיר כתובה ו/או דוגמא של השירטוט של המטבח ו/או פירוט כלל הפריטים המרכיבים אותו. כתוצאה מכך, הלקוח מסיים את הפגישה הראשונה עם "מחיר" אבל בלי שום יכולת אמיתית להשוות את המטבח המוצע לו עם מטבחים אחרים שהוצעו.
כלומר, במודע או שלא, חברות המטבחים משאירות את הלקוח עם תחושות ורגשות בלבד, בדיוק בזמן שהוא צריך לקבל את החלטת הקנייה שלו! ברם, מכיוון שכל תהליך המכירה, לא מבוסס חווית לקוח (כפי שראינו קודם לכן) אלא טכני ביסודו, התחושה הנותרת מהמכירה איננה מעודדת קנייה וזהו כשל קריטי.
איך אפשר לשנות את זה?
חברות המטבחים צריכות להחליט שהן נותנות בסיום הפגישה חומרים כתובים ללקוח. אם רוצים אפשר לקיים דיון על ה"מה" או על ה"איך" אבל המהות חייבת להישמר – ככל שהלקוח יקבל יותר מידע חיוני שיסייע לו לבצע את הקנייה, כך חברת המטבחים מקדמת את התהליך ואת חווית הקנייה ולכן במקרה הזה כל המרבה הרי זה משובח. יתכן שמתן מידע שכזה לחלק מהלקוחות יגרום לתחושת ניצול של חברות המטבחים, אך מכיוון שהפוקוס שלהן יעבור מהמוצר ללקוח, הרווחים של המהלך יהיו בהכרח גדולים יותר:
ראשית, הן ממצבות את עצמן כחברות איכותיות ומקצועיות.
שנית, הן משדרות ביטחון בתהליך הרכישה שהן מעבירות את הלקוח ובמוצר שהן מספקות.
שלישית, הן נותנות ללקוח פרמטר נוסף להשוואה. הפרמטר הזה אינו נמצא בפן הלא רציונלי של הקנייה, אלא באזור הרציונלי ובכך מחזקות את בסיס ההחלטה של הלקוח לגביהן.
ורביעית, הן מאפשרות המשכיות לתהליך הרכישה, כך שהפגישה השנייה תתחיל מאותה הנקודה בה הופסקה הפגישה הראשונה ותעבור לפסים הנכונים בכדי להתקדם לעבר סגירה ולא תצריך חזרה ותזכורות.
איך אפשר לשנות
לסיכום, אם חברות המטבחים רוצות לשנות את יחס ההמרה בין כמות המתעניינים לכמות הקונים ולייצר חווית קניה וחווית לקוח טובים יותר, הן צריכות להעביר את הפוקוס מהמוצר אל הלקוח. התמקדות בצרכי הלקוח ובניסיונות לאפשר לו לקבל החלטה מודעת יותר, תקטין את הפן הפסיכולוגי/נפשי של החלטת הקנייה ובכך תאפשר להגדיל את יחס ההמרה.
ואם אתם רוצים לשמוע עוד, להתייעץ ולהבין טוב יותר, איך אפשר לשנות את המצב ואת הסיטואציה – אני פה בשבילכם